Ik zou mezelf niet inhuren
"Ik zou mezelf niet inhuren."
Dat klinkt misschien een beetje vreemd uit de mond van een fiere zelfstandige. Maar toen ik 9 jaar geleden met Haley tegen problemen aanliep, heb ik er geen moment aan gedacht om een hondengedragstherapeut in te schakelen om mij te helpen. En eerlijk gezegd, ik denk dat ik het nu nog altijd niet zou doen.
Niet omdat ik niet geloof in de waarde van een gedragsdeskundige, maar omdat ik de dingen nu eenmaal liever zelf wil uitzoeken. Bovendien was ik meer op zoek naar kennis en informatie, dan dat ik op zoek was naar iemand die mij de antwoorden kon aanreiken.
En dus begon ik te zoeken, nu zo'n 9,5 jaar geleden.
Nadat ik de antwoorden niet kon vinden in boeken, tv-programma's en YouTube-filmpjes over honden en hondentraining, verdiepte ik me nog verder in dierengedrag door mij in te schrijven voor enkele cursussen.
Gaandeweg leerde ik - dankzij de cursussen en opleidingen - mijn focus te verleggen van tips, stappenplannen en oplossingen voor probleemgedrag naar de onderliggende behoeften en emoties, en naar het samenleven en de dynamieken die daarbij horen. Ik wilde weten wat erachter zat. Waarom doet Haley wat ze doet? Hoe denkt ze, hoe voelt ze, wat heeft ze nodig? En hoe denkt Jules, onze kat, hoe voelt hij, en wat heeft hij nodig? Het werd een intensieve, ontzettend leerzame reis.
Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar antwoorden, groeide uit tot een nieuw en onverwacht carrièrepad. Want naarmate ik meer opleidingen volgde, kwam er af en toe een opdracht voorbij waarbij ik anderen moest helpen met hun vragen of problemen. En ik merkte dat ik dat leuker vond dan ik oorspronkelijk had gedacht...
Pas echt leuk werd het toen ik anderen kon helpen door niet simpelweg tips te geven of gedragstechnieken aan te leren, maar door hen te helpen om zelf te begrijpen wat er speelt. Ik ben ervan overtuigd dat de beste manier om problemen op te lossen en te voorkomen, begint bij het begrijpen van de onderliggende dynamieken en behoeften van onze honden en katten, en van onszelf. Gedrag is communicatie – een manier waarop iemand, bewust of onbewust, laat zien wat die nodig heeft, hoe die zich voelt, en waar die moeite mee heeft.
De meerwaarde van een gedragstherapeut of coach voor honden en katten is mij ondertussen wel duidelijk geworden. Maar toch verandert dat niets aan het feit dat ik nog steeds liever zélf uitzoek hoe ik problemen kan oplossen of antwoorden op vragen kan vinden. En ik denk dat als ik zo in elkaar zit, er ongetwijfeld nog andere mensen zoals ik bestaan: plantrekkers, doe-het-zelvers, en mensen die gewoon graag bijleren en hun interesses uitbreiden. Maar ook: mensen die er misschien niet zoveel jaren en euro's aan willen spenderen zoals ik heb gewijd aan mijn zoektocht naar antwoorden.
Zo is het Bewuste Boekje ontstaan. Het is bedoeld voor iedereen die zelf aan de slag wil en op zoek is naar inzichten, reflecties, de juiste vragen om over na te denken. Het is geen handleiding of stappenplan, maar een gids die je helpt je hond beter te begrijpen en bewuster met je hond samen te leven. In het Bewuste Boekje zit alles vervat wat ik indertijd had willen weten en wat na jaren van begeleidingstrajecten telkens opnieuw aan bod kwam. Netjes samengevat en toegankelijk verpakt in een mooi boekje, zodat jij géén tientallen cursussen hoeft te volgen.
Ook mijn recentste AI-tool, Hey, Maaike!, is hieruit voortgekomen. Het is een manier om op elk moment van de dag vragen te stellen en antwoorden te krijgen, zonder dat je je hoeft af te vragen wat "de specialist" van jou zal vinden. Want ik merk natuurlijk dat veel mensen niet altijd durven vragen wat ze willen weten. Omdat ze bang zijn om een domme vraag te stellen, of omdat ze het gewoon niet de moeite vinden om tijd van iemand te vragen voor een onbenullige vraag. En dat is jammer! Hey, Maaike! is ideaal voor mensen die graag zelf de regie willen houden, maar wel behoefte hebben aan iemand die hen met de neus in de goede richting zet. En dat zonder oordeel en met eindeloos veel geduld.
Kortom: deze twee aanvullingen in mijn aanbod zijn bedoeld om mensen te helpen zoals ik 9 jaar geleden hulp had willen krijgen. Hulp die je niet alleen te voorziet van antwoorden, maar vooral ook van middelen en inzichten om zelf te leren. Zonder dat iemand je vertelt wat je moet doen, maar door je te leren begrijpen waarom we allemaal doen wat we doen.
Dus nee, ik zou mezelf waarschijnlijk nog steeds niet inhuren. Maar ik zou wél een Bewust Boekje kopen of coaching via 'Hey, Maaike!' proberen!
Hoe zit dat bij jou?
Mis geen enkele nieuwe blogpost
Wil je via e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikels? Laat dan hier je gegevens achter.